Pizza může být velmi zdravá

Pizza může být velmi zdravá

Milovníci italské kuchyně si budou moci pochutnat na nejzdravější pizze na světě, kterou vyrobil nutriční specialista Mike Lean, působící na univerzitě ve skotském Glasgowě. S tímto nápadem přišel poté, když zjistil, jak jsou obchody přesycené nezdravými polotovary, které neobsahují výživné látky a přispívají jen k obezitě. Jeho pizza je prý jediným jídlem na světě, které je připraveno a zmrazené ak tomu bohaté na živiny.

V čem je jedinečná?

Výjimečná je svým složením, obsahuje přesně 47 živin, které jsou potřebné pro naše zdraví. Na rozdíl od ní, ostatní pizzy mají mnoho soli a tuku a jsou bez vitamínů a minerálů. Tato pizza je zdrojem mořských řas, které obsahují železo, zinek, vitamín B12 a jód. Tím, že se semelou a přidají do těsta, nepotřebuje se dochucovat solí. Pizza je také bohatá na vitamin C, který obsahuje paprika v rajčatové směsi.

Na závěr recept na „klasickou“ pizzu:

Postup receptu
1) Základem dobré pizzy je, samozřejmě těsto. Potřebujeme hladkou mouku (260 g), polohrubou mouku (260 g), olivový olej (4 polévkové lžíce), sůl (2 čajové lžičky), cukr (1 čajová lžička), vodu (300 ml) a kvasnice (1 balení = 42 g ). Těsto můžete dělat buď středověkým způsobem – ručně, nebo v „chlebovači“ (domácí pekárna na chléb). V každém chlebovači je totiž mód hnětení těsta. Do nádoby naházejte vše co je třeba a neřešíte, o 60 minut je vše uděláno. A teď pozor! Důležitá, i když ne klíčová věc: těsto udělejte den dopředu a nechte odležet v chladničce. Pokud nestíháte, nevadí, bude stále použitelné a chutné, ale s odstavením je lepší!

2) Den utekl jako voda – vytáhněte těsto a RUČNĚ z vytvarujte na pizzu. 1 dávka těsta = 4 velké pizzy. Teď přijde něco, za co by na mě asi Italové poslali mafii, ale je to mnou dlouhodobě osvědčený recept – jako rajčatový základ použijte obyčejný kečup! Zkoušel jsem různé protlaky a nevím co, ale nebylo to ono, ty se hodí na špagety. Do kečupu k tomu ale zamíchejte ještě rozmačkaný česnek a následující koření: bazalka, oregano a tymián.

3)A teď se dostáváme na křižovatku rozhodnutí závislých od plnosti a pestrosti vaší chladničky a rozpoložení vašich chuťových pohárků. Pro ukázku vám nabídnu můj oblíbený mix: kukuřice, na jemno nakrájená paprika, šunka, chilli papričky, sem-tam niva, olivy a na vrch samozřejmě sýr, nejlépe nějaký eidam. Kdo máte rádi, nezapomeňte na žampiony.
Moje teflonové kruhové plechy zvládají 230 stupňů, tak nastavte teplotu (čím vyšší tím lepší) a režim na horkovzdušný ohřev zespodu a pizzu dejte co nejníže. Troubu nechte dopředu pořádně rozehřát a pak ji tam nechte asi 10 minut, příp. podle potřeby.

Hned mám na pizzu chuť.

Zajímavosti o pizze:

První pizerié byla otevřena v Neapoli, roku 1738.
94% Američanů ji pizzu pravidelně, jenom v USA se ji prodají 3 miliardy ročně a to nepočítámé mražené, kterých se prodá zhruba 1 miliarda.
Pizza znamená pro průměrný podnik představuje více než 10% příjmů.
Pizzu z tenkého těsta má rado přibližně 64% lidí, zatímco tlustou preferuje 14%.

Share This
function wps_trend($atts){ extract( shortcode_atts( array( 'w' => '500', // width 'h' => '330', // height 'q' => '', // query 'geo' => 'US', // geolocation ), $atts ) ); //format input $h=(int)$h; $w=(int)$w; $q=esc_attr($q); $geo=esc_attr($geo); ob_start(); ?>