Propadla jsem kouzlu dýně Hokkaido. Fantastická je pečená na slano i sladko a polévka je pro mě přímo neodolatelná ….
Postup receptu
Když jsem chtěla přidat recept, zjistila jsem, že je tu už asi šest receptů na polévku Hokkaido a každý je trochu jiný, tak pro radost a mé potěšení přidávám i tuto mou verzi …
Na troše oleje zpěníme cibulku, přidáme očištěné a nakrájené brambory a mrkev. Omyté Hokkaido přepůlíme na polovinu, dužinu vydlabeme, nakrájíme na měsíčky a pak na kostky. Neloupeme, jen pokud je povrch odřený tak ho okrojíme. Vaříme i se slupkou.Zalijeme vodou a vaříme. Osolíme.
Když je zelenina měkká, rozmixujeme, já jsem ještě přidala vodu protože jsem měla polévku velmi hustou. Dochutíme pepřem, v podstatě to ani moc dochucovat netřeba, protože Hokkaido má výraznou chuť, tak abychom ji kořením nepřehlušily
Starší chléb nakrájíme na kostičky a na troše oleje opečeme na velmi mírném ohni, vlastně to spíše sušíme.
Podáváme s chlebovými krutony, pokapané dýňovým olejem
Hokkaidó je nejen chutná, ale i zdravá zelenina.Nemusí se loupat a použít se dá z ní všechno, i vnitřek se semínky. Podle orientální medicíny je léčivá hlavně pro oblast sleziny a žaludku. Je bohatá na karoten. Dužnina obsahuje velmi mnoho draslíku a málo sodíku, což má příznivý účinek při léčení kardiovaskulárních onemocnění. Konzumace této tykve příznivě ovlivňuje stav pokožky, zraku, prostaty a plic.V semenech má mimořádně vysoký obsah zinku. Pro diabetiky je významný inulin, který má sladkou chuť av těle působí i jako vláknina.Tím zmenšuje ohrožení těla rakovinou tlustého střeva.
Zajímavost:
V Japonsku mají kostkové vodní melouny.
Melouny získají tento tvar tím, že jsou pěstované uvnitř kostkových sklenic. Potom už není problém meloun dostat do přecpané ledničky, a můžet na něj skládat jiné věci. Na druhou stranu jsou o dražší než ty kulaté.
Please, adblock close and refresh page!