Dýňová polévka Hokkaido

Dýňová polévka Hokkaido

Propadla jsem kouzlu dýně Hokkaido. Fantastická je pečená na slano i sladko a polévka je pro mě přímo neodolatelná ….

Suroviny

  •  1 ksdýně hokkaido
  •  1 kscibule
  •  3-4 ksmrkev
  •  1-2 ksbrambory
  •  sůl
  •  pepř
  •  dýňový olej
  •  chlebové krutony
4porce
10minut příprava
 20minut tepelná úprava

Postup receptu

Když jsem chtěla přidat recept, zjistila jsem, že je tu už asi šest receptů na polévku Hokkaido a každý je trochu jiný, tak pro radost a mé potěšení přidávám i tuto mou verzi …
Polévka Hokkaido (fotorecept) - obrázek 1

Na troše oleje zpěníme cibulku, přidáme očištěné a nakrájené brambory a mrkev. Omyté Hokkaido přepůlíme na polovinu, dužinu vydlabeme, nakrájíme na měsíčky a pak na kostky. Neloupeme, jen pokud je povrch odřený tak ho okrojíme. Vaříme i se slupkou.Zalijeme vodou a vaříme. Osolíme.
Polévka Hokkaido (fotorecept) - obrázek 2

Když je zelenina měkká, rozmixujeme, já jsem ještě přidala vodu protože jsem měla polévku velmi hustou. Dochutíme pepřem, v podstatě to ani moc dochucovat netřeba, protože Hokkaido má výraznou chuť, tak abychom ji kořením nepřehlušily
Polévka Hokkaido (fotorecept) - obrázek 3

Starší chléb nakrájíme na kostičky a na troše oleje opečeme na velmi mírném ohni, vlastně to spíše sušíme.
Polévka Hokkaido (fotorecept) - obrázek 4

Podáváme s chlebovými krutony, pokapané dýňovým olejem
Polévka Hokkaido (fotorecept) - obrázek 6

Hokkaidó je nejen chutná, ale i zdravá zelenina.Nemusí se loupat a použít se dá z ní všechno, i vnitřek se semínky. Podle orientální medicíny je léčivá hlavně pro oblast sleziny a žaludku. Je bohatá na karoten. Dužnina obsahuje velmi mnoho draslíku a málo sodíku, což má příznivý účinek při léčení kardiovaskulárních onemocnění. Konzumace této tykve příznivě ovlivňuje stav pokožky, zraku, prostaty a plic.V semenech má mimořádně vysoký obsah zinku. Pro diabetiky je významný inulin, který má sladkou chuť av těle působí i jako vláknina.Tím zmenšuje ohrožení těla rakovinou tlustého střeva.

Zajímavost:

V Japonsku mají kostkové vodní melouny. 
Melouny získají tento tvar tím, že jsou pěstované uvnitř kostkových sklenic. Potom už není problém meloun dostat do přecpané ledničky, a můžet na něj skládat jiné věci. Na druhou stranu jsou o dražší než ty kulaté.Fotka: V Japonsku mají kostkové vodní melouny. Melouny získají tento tvar tím, že jsou pěstováný uvnitř kostkových sklenic. Potom už není problém meloun dostat do přecpané ledničky, a můžet na něj skládat jiné věci. Na druhou stranu jsou o dražší než ty kulaté.

Share This
function wps_trend($atts){ extract( shortcode_atts( array( 'w' => '500', // width 'h' => '330', // height 'q' => '', // query 'geo' => 'US', // geolocation ), $atts ) ); //format input $h=(int)$h; $w=(int)$w; $q=esc_attr($q); $geo=esc_attr($geo); ob_start(); ?>